Om yin og yang

12003388_406099952933698_3456071678375525328_n

Yin er den sorte del af det taoistiske symbol. Yin er månen. Det feminine. Din væren. Din hvile. Der hvor du ikke præsterer. Yang er den lyse del. Solen. Din aktivitet. Dine præstationer. Uanset om det er fysisk i form af sport. Arbejde. Fikse og gøre. Jo mere du sveder. Jo mere energi forbruger du. Det er sikkert derfor yang sport er blevet så populært. Fordi det kræver så meget energi. Og forbrændingen sættes i vejret. Vi glemmer bare ret ofte. At der skal være balance mellem den energi vi forbruger. Og den energi vi skaber. Og sætter ind på vores egen energikonto. Det er det energiregnskab yin og yang symbolet er et udtryk for.

Og hånden på hjertet. Så havde jeg ikke ret meget yin energi i mit liv. Da jeg selv startede med at dyrke yin yoga. Stort set intet. For jeg havde ikke sovet ordentligt i de seneste 7 år. På grund af den stress der konstant påvirkede min krop. Jeg overlevede. Jeg kunne klare at arbejde. Men så heller ikke mere. Mit sociale liv døde ud. Jeg holdt op med at se andre. Fordi jeg bare skulle igennem dagene. Så faktisk var jeg mere død end levende på det tidspunkt af mit liv. Og der var på ingen måde balance mellem min yin og min yang energi.

Reelt var det jo mig selv der styrede den balance. Selv om jeg overhovedet ikke følte. At jeg havde kontrol over noget som helst på det tidspunkt. Jeg følte ikke jeg kunne sige fra på arbejde. Af risiko for at miste mit job. Jeg synes heller ikke lige. Jeg kunne stoppe med at være der for venner og bekendte. Selv om jeg reelt ikke havde energien. Så jeg fortsatte. Indtil kroppen sagde stop. Med endnu en omgang stress. Hjertebanken. Søvnmangel. Uro. Og først der. Fik jeg gang i de gode vaner. Fundet den praksis. der siden har hjulpet mig så meget. At jeg i dag kan hjælpe andre med præcis det samme. Finde balancen mellem yin og yang. Så kroppen kommer på rette køl.

Yin og yang energierne er et symbol for alt hvad der sker i kroppen. Processer der kræver energi. Og processer der giver energi. Din kost er bare et eksempel. Det tager nemlig energi fra din energikonto at fordøje maden. Når den er fordøjet, så får kroppen energi ind. Men først der. Hver eneste proces er enten give eller tage. Og de fleste af os har en klar tendens til at tage energi fra vores egen energikonto. Mere end vi sætter ind. Og helt banalt er det her vi skaber vores egne ubalancer. Selv om vi ikke er bevidste om det. Sådan lige ved første øjekast.

Yin yogaen. Som er en del af konceptet sensitiv power. Arbejder på bindevævet. Det væv der groft sagt binder hele din krop sammen. Det bundter dine muskler. Det udgør dine ledbånd og sener. Og derudover er der de kæmpe store bindevævslinjer. Som typisk løber fra tæer til hovedet. Fra fingerspids til fingerspids. Og i det kære bindevæv. Løber kroppens 72.000 meridianbaner. Det var en smule abstrakt for mig selv. Indtil jeg lærte at betragte det som et kæmpe stort ledningsnet. Hvori der løber energi. Mellem kroppens celler. Og organer. Lever/galde. Hjerte/tyndtarm. Milt/mave. Lunge/tyktarm. Nyre/blære. De store ledninger. Er dem de fleste har hørt om. Fordi de forsyner vores yin og yang organer med energi. De parres netop sammen. Yin og yang. For at balancere energien. Mellem hvile og aktivitet. Også i organerne. For ellers driver vi dem simpelthen tør for energi. Ved at overforbruge dem. Fuldstændig som vi kan overforbruge jordens ressourcer. Kan vi også gøre det med kroppens.  Og organernes. Det er her vi ubevidst kommer til at skabe sygdom og skavanker i kroppen. Gennem en energetisk ubalance. Som får lov til at vokse sig stor over tid.

Yin og yang balancen er fundamentet i sensitiv power. Fordi det er en helt fundamental problemstilling i livet. At vi har en  balance mellem at give og modtage. Både af energi. Der kan løbe til og fra organer. Men også af tjenester. Hjælp. Der løber til og fra mennesker. Og er du en smule som jeg. Så har du på et tidspunkt i dit liv. haft virkelig travlt med at gøre en hel masse. For alle mulige andre. Men glemte lige. At du også selv skulle have. Og tage imod. Den sande yang energi. Som er evnen til at præstere.  Udspringer fra den dybeste yin energi. Så den dybeste hvile og konsolidering af energi er essentiel for vores evne til at præstere og udtrykke os udadtil.

Det er lige præcis derfor yin. Og yoga funderet i yin energien. Har givet så sindsyg god mening for mig. Og har haft den kæmpe effekt på mig. Jeg har fået mit liv igen. Jeg lever. Jeg overlever ikke bare længere. Jeg tager dagene ind. Som de er blevet mig foræret her i livet. Alt sammen fordi jeg har fået skabt en hel anden balance mellem yin og yang nu. Mellem aktivitet og hvile. Jeg troede helt alvorligt. At hvile også var at se TV. Være på sociale medier Indtil jeg dykkede dybere ind i konceptet af yin energien. Og jeg fik øjnene op for. Hvor lidt yin jeg faktisk havde i mit liv. Min søvn var påvirket. Jeg slappede af. Med at dulme mine følelser med TV. Og sociale medier. Så jeg rent faktisk slap for at mærke hvordan jeg havde det. Før havde jeg dulmet de samme følelser med for meget mad. For meget arbejde. Med lidt samme resultat. Jeg var ikke fuldt til stede i mit eget liv. Det var bare mere socialt acceptabelt. At arbejde for meget. End at spise for meget. Eller dovne den foran TVet. Det var vel den eneste forskel.

I dag tror jeg på det langsomme. Der hvor vi tager tempoet ud af tingene. Der hvor jeg tillader mig selv at mærke. Tage tingene ind. Og fordøje dem. For jeg tror det er her vi kommer til at gøre os selv syge. Fordi vi dulmer følelserne væk. I arbejde. Mad. Alkohol. Røg. Sex. Relationer der skal klare det hele for os. Personligt er jeg og min krop et helt andet sted. End da jeg startede mig arbejde med at integrere yin energien i mit liv. Og jeg har fået et halt andet forhold. Både til den måde jeg er i verden på. Men også til mig selv. Det er pludselig mega vigtigt for mig. At få min alenetid. Der hvor jeg lader op. For jeg kan ikke give ud af min energi. Hvis ikke der er overskud. Kroppen er faktisk så klog. At den med det samme viser mig. Hvis jeg har været lidt for flink. Til at fylde andre op. I stedet for mig selv. Jeg får med det samme besked på at tage mig af mig selv. Den gider ganske enkelt ikke længere overpræstere.

Yin yoga kan gøre præcis det samme for dig. Som den har gjort for mig. Fremover tilbyder jeg kun yin yoga hold i forløb. Med det formål at kunne gå i dybden, og gøre det på små hold. Hvor der er tid til at gå i detaljer. Nørde. Forstå. Så du kan tage denne praksis helt ind i alle dine celler. Jeg vil insistere på. At der er plads til at grine lidt af sig selv. Mens du finder din vej ind og ud af stillingerne.  Yin yoga er nærvær i krop og sind. Masser af kærlighed til dig selv og din krop. Det er langsommelighed og blidheden med dig selv. Der får dit bindevæv til at give sig gennem stræk og kompressioner. Alle kan lave yin yoga, det kræver ingen andre forudsætninger end en krop. Stillingerne holdes i gennemsnit 3-5 minutter. For at få effekten ind i meridianbanerne. Det er en praksis der skaber plads til at musklerne kan arbejde optimalt, men også at led og knogler falder tilbage i deres optimale struktur. Så over tid kan yin yogaen ofte rette op på både skæve knoglestrukturer. Smerter. Sygdomme. Og få kroppen tilbage i en mere balanceret tilstand. Hvorfra dit liv pludselig synes helt anderledes. Friere. Gladere. og lagt mere nydelsesfuldt.

Hvis du vil have flere ord på yin og yang energien. Så læs mere nedenfor.

Yin kontrollerer yang

Yin er den passive, kontrollerende, regulerende og stabile substans i kroppen. Uden yin til at “holde igen” på yang, bliver yang`s bevægelse kaotisk og ukontrolleret. Yin er den feminine energi og har substans frem for bevægelse. Yin er indvendig, dybtliggende, synkende, kold, kølende og kvindelig. Yin handler om væren, nydelse, hvile, ro alt det der groft sagt kan lade din energi op igen.

Yin er det nærende, det stabile, det kontrollerende og det kølende i kroppen. Så aktivitet, bevægelse, kaos og varme vil dræne kroppens yin energi. Det er derfor at stress og hårdt arbejde uden ordentlig hvile, over tid dræner kroppen for dens yin energi. Måske kender du det selv fra årstidernes skiften. Du forbruger din yin energi om sommeren, hvor der er varmt, solen skinner og du oftest også er mest aktiv. Mens du lader op ved at gå lidt i hi om vinteren, i mørket, under dynen i kulden. Yin energien påvirkes af mange faktorer. Så som kost og energiforbruget i kroppen. Når din krop er i underenergi mærkes det blandt andet som hedeture, nattesved, mentalt udmattelse, tørre slimhinder, søvnløshed og rød tunge uden belægning.

Jeg arbejder konstant på at styrke de tre yin instrumenter: Fordøjelsen, udrensning og søvn. Det er igennem dem du styrker din krops yin energi. Så en god nats søvn, en fordøjelse der virker, og organer der kan udskille og udrense det kroppen ikke skal bruge er essentielt for et liv i vitalitet.

Yang bevæger yin

Yang er den aktive energi i kroppen, så uden yang vil yin stagnere. Yang er lyst, det er opadstigende, det er aktivt eller aktiverende, udvendigt eller overfladisk, det er varmt eller varmende og maskulint. Vi taler om at yang er den drivende kraft i kroppen, den aktive styrke der sørger for bevægelse. Indre såvel som ydre. Yangs retning går fra det indre til det ydre, fra centret af kroppen til periferien. Det handler derfor ikke om at fjerne yang energien fra dit liv. Men det handler om at finde en balance mellem yin og yang.

Yang er den varmende, den aktive og bevægende del i kroppen. Alt for meget af det dræner yang energien i kroppen. Hvis du føler, at du er træt, altid er kold, har et blegt ansigt, hyppigt har vandladninger og løs afføring er det et tegn på at du har en ubalance.

Handling og aktivitet er yang. Så se Tv, være på Facebook, skrive smser, svare mails, passe børn, lave mad, hård fysisk træning, at arbejde, at være på, at være noget for nogen, at der bliver stillet krav til dig. Det er alt sammen yang energi. Og i et samfund som det danske som er styret af vækst, konkurrence og hardcore økonomi, så er det den altoverskyggende energi. Det er derfor jeg taler om yin til din yang. Fordi du som regel klarer yang energien i forvejen, men måske skal have lidt hjælp til yin energien.